Boost je weerstand met deze helende misosoep

07/09/2021 - 15:14

De dagen beginnen al snel te korten: om 21u is het al pikkedonker.
Veel te vroeg ... wat hou ik van de lange zomerdagen met zijn zwoele avonden.
Jammer dat ze zo weinig talrijk waren deze zomer.

De herfst doet zijn intrede en dat voel je: de ochtenden en avonden zijn frisser, 's morgens hangt de dauw nog over de velden en de vogels laten minder van zich horen. Een duidelijk signaal dat de zomer, of beter de nazomer, op zijn einde loopt.

Koudere tijden zijn in aankomst ... een ideaal moment om je immuniteit een extra boost te geven.
Zo voorkom je überhaupt dat 'het kleine beestje' je lichaam binnen dringt en je ziek maakt.

Al degenen die mij kennen - hetzij persoonlijk, hetzij via lessen of lezingen, hetzij via consulten - weten dat ik een voorstander ben van bereide maaltijden.
Uiteraard zelf bereide maaltijden en geen afhaalmaaltijden.
Voedsel dat vuur gezien heeft, is makkelijker te verwerken door je maag en milt, je belangrijkste spijsverteringsorganen. Zij voeden je longen en je darmen. Sterke darmen betekent een sterke weerstand, sterke longen voorkomt het binnen dringen van C.
Zeker nu, met de frissere ochtenden en avonden, is het nuttig om rauwkostmaaltijden achterwege te laten en terug aan de slag te gaan met potten en pannen.

De aankomende herfst, een ideaal moment om misosoep deel te laten worden van je dagelijks menu.
Misosoep is een juliennesoep op smaak gebracht met miso.
Japanse dames zijn ervan overtuigd dat ze langer jong en levendig blijven als ze dagelijks een kommetje misosoep eten. Meestal starten ze hun dag ermee. Het geeft hen energie en kracht, voorkomt zin in zoet omdat het zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel, geeft een voldaan gevoel dat lang aanhoudt en het beschermt hen tegen het binnendringen van bacteriën, virussen en andere kleine beestjes.
Uiteraard is misosoep niet uitsluitend voor vrouwen bedoeld: mannen en kinderen kunnen er ook van genieten.

MISOSOEP MET EI
Dit heb je nodig:

- 2 rode ajuin
- 1 wortelen
- 1 koolrabi
- 1 stengel prei
- 1/4 radicchio
- handvol tuinkers
- 1 citroen

- 1 eetlepel wakame instant
- 3 eieren
- 1 eetlepel ghee
- 2 à 3 eetlepels rijstmiso
- 2 eetlepels gembersap
- snufje zeezout
- 1l water of zelf getrokken vlees-, vis- of bottenbouillon

Zo maak je het:
* Laat de ghee smelten in een kom.
* Snij de ajuinen in plakjes of stukjes en stoof ze aan in de gesmolten ghee. Laat ze even sudderen tot de scherpe geur verdwenen is. Strooi er wat zeezout over.
* Voeg nu de andere, in stukken gesneden, groenten toe – uitgezonderd de radicchio – en stoof even verder.
* Voeg 1l kokend water of de zelf getrokken bouillon toe en wakame instant.
* Breng de soep langzaam aan de kook. Laat heel even doorkoken, zet op een klein vuurtje en laat zachtjes sudderen tot alle groenten bijna gaar zijn.
* Voeg de in repen gesneden radicchio toe en laat nog heel eventjes sudderen.
* Zet de soep op een heel klein vuurtje zodat deze niet meer kookt maar wel nog walmt. Neem wat van het kookvocht en los hierin de rijstmiso op (voeg zoveel rijstmiso toe totdat de soep lekker smaakt). Voeg deze bij de soep.
* Klop de eieren los in een kommetje. Voeg deze nu al roerend bij de soep. De eieren stollen door de warmte van de soep.
* Voeg het gembersap toe en laat nog eventjes trekken. Gembersap maak je zelf door een stukje gember van ongeveer 3 à 4 cm. te raspen. Neem de pulp in je handen en duw deze uit boven de soep.
* Schep de soep uit en versier met een plakje citroen en een toefje tuinkers.
Smakelijk.

WAT IS MISO ?
Miso is een gefermenteerde puree gemaakt van sojabonen, gekookte rijst of gerst en zeezout.
Miso bevat levende enzymen die je vertering ondersteunen, je darmflora voeden, je bloed versterken en je lichaam ontzuren. Daarnaast bevat miso alle essentiële aminozuren en tal van mineralen (kalium, calcium, fosfor en magnesium) en vitaminen (vitamine K en foliumzuur).
Essentieel betekent dat je lichaam het niet zelf kan aanmaken en dus via je voeding moet opnemen.

Omdat we nu vooral onze longen en dikke darmen willen versterken, heeft rijstmiso de voorkeur omdat rijst het graan bij uitstek is om deze organen te ondersteunen.

Miso heeft een algemeen verjongend effect op je ganse lichaam, het is reinigend en versterkend tegelijkertijd.
Je kan miso gebruiken ipv bouillon om soep op smaak te brengen, in groentebereidingen en sauzen.
De oudere Japanners starten nog steeds hun dag met misosoep.

DE KEUZE AAN GROENTEN IS NIET ZOMAAR
* Radicchio
is een bittere groente die helpt om slijmen in je lichaam op te drogen en te verwijderen.
Slijmen zijn heel vaak verborgen aanwezig: vaak verkouden zijn, overgewicht, gevoelig zijn voor schimmelinfecties, niet helder kunnen denken, een algemeen zwaar gevoel in je lichaam, cellulitis, ... zijn het gevolg van slijmen in je lichaam.
* Koolrabi is een scherpe groente die hoort bij de familie van de radijsachtigen. Alle radijsachtigen helpen oude dierlijke resten uit je lichaam te verwijderen.
Net als tuinkers heeft het een scherpe smaak: deze smaak doet je energie en bloed stromen en zorgt voor het verwijderen van binnen gedrongen micro organismen.
* Rode ajuinen zijn zoeter dan de witte variant waardoor ze helpen om je lichaam te ontspannen en tot rust te brengen.
* Wortelen: alle wortelgroenten versterken je darmen.
* Prei heeft eveneens een scherpe smaak en aldus hetzelfde effect als tuinkers. Daarnaast heeft prei een verwarmend effect op je lichaam waardoor het je spijsvertering ondersteunt.
* Citroen geeft een boost aan je lever.

WAKAME NOOIT VAN GEHOORD
Wakame is een zeewier en hét zeewier voor de misosoep.
Zeewieren zijn echte mineralenbommetjes. Net zoals miso zijn ze zowel versterkend als reinigend.
Alle zeewieren hebben een zoute smaak en versterken je nieren en blaas. Je nieren bevatten je basisenergie. Sterke nieren betekent een sterk lichaam.

Indien je nog niet gewoon bent om met zeewieren te koken, koop dat de ‘wakame instant’ (te koop in de natuurwinkel). Dit zijn gedroogde vlokjes die je zo in de soep kan gooien.

EIEREN ALS EIWITBRON
Door een eiwitbron aan soep toe te voegen, maak je de soep extra versterkend en bekom je een volwaardige schotel.
Eiwitten zijn essentiële bestanddelen van je lichaam: ze komen voor in elke cel en zijn levensnoodzakelijk om alle processen in je lichaam te laten doorgaan.
Heel wat hormonen worden gemaakt uit eiwitten. Vergeet niet dat je ze nodig hebt bij elke maaltijd.
Eieren zijn zeer krachtige eiwitbronnen, ze bevatten alle leven in zich. Een ei toevoegen aan soep is de meest evenwichtige manier om ze te eten. Zo bekom je een versterkende soep die toch heel licht verteerbaar is.

GHEE ALS GOEDE VETBRON
Ghee of geklaarde boter is goede boter zonder lactose en caseïne
Ghee bevat boterzuur wat onmisbaar is voor de opbouw van je darmwand, voor het goed functioneren van je hersenen en voor een sterk spijsverteringsstelsel.
Ghee bevat geen lactose en geen caseïne, goed voor degenen die lactose- en/of caseine-intolerant zijn.
En ja? ghee is een verzadigde vetbron maar we hebben ook wat verzadigde vetten nodig om ons sterk en gezond te houden.

Smakelijk