De KRACHT van voeding

26/01/2018 - 15:46

Ik denk dat we dit allemaal sterk onderschatten. We beseffen niet voldoende wat voedsel met ons lichaam doet.

Ons lichaam is geen machine waar we op een knopje drukken en die dan precies doet wat wij willen.

Ons lichaam is een heel ingenieus systeem opgebouwd uit miljarden cellen, de bouwstenen van onze organen, weefsels, systemen, bloed en lymfe.
Elke cel in ons lichaam heeft 1 bepaalde taak en elke cel in ons lichaam heeft maar 1 doel: deze taak naar behoren uitvoeren.
Om dit te kunnen doen hebben de cellen de juiste brandstof nodig.
In een benzine auto doe je toch ook geen diesel ?
Die brandstof halen de cellen uit het voedsel dat we dagelijks eten. Ons lichaam wordt dus opgebouwd uit onze dagelijkse maaltijden.

Krijgen alle cellen de juiste brandstof dan kunnen ze allemaal naar behoren hun taak uitvoeren. Met als gevolg dat de organen, weefsels, systemen, bloed en lymfe waar de desbetreffende cellen deel van uit maken ook optimaal werken.
Al krijgt er maar 1 cel niet de juiste brandstof dan heeft dit gevolg op veel verschillende niveau's in ons lichaam. Het orgaan waar deze cel deel van uitmaakt, zal eveneens gebrekkig functioneren. Maar elk orgaan maakt deel uit van een weefsel, dus het weefsel zal ook in de problemen komen en ook het systeem waar dit weefsel deel van uitmaakt zal ook een energiegebrek vertonen.

Daarnaast werken organen samen met elkaar. Geen enkel orgaan werkt op zich. Organen beïnvloeden elkaar voortdurend en zijn afhankelijk van elkaar voor hun goede werking. Komt er 1 orgaan in de problemen dan heeft dit gevolgen voor alle andere organen.

En aan de basis van al deze on-evenwichten ligt de juiste brandstof voor de cellen of maw de juiste voeding.

Wat is nu de juiste voeding?
Dit wordt bepaald door je genetische code, die we meekrijgen bij onze geboorte en die voor iedereen anders is.
Eten volgens je genetische code is dé basis van een goede gezondheid. Dit komt neer op - voor jouw lichaam - de juiste combinatie aan koolhydraten, eiwitten en vetten eten.

Zo hebben sommige mensen meer eiwitten en veel vet nodig, terwijl anderen meer koolhydraten en maar weinig vet nodig hebben. Ben jij zo iemand die veel eiwitten en vet nodig heeft en je eet te veel koolhydraten dan zorgt dit ervoor dat je de ganse dag door honger hebt. Je hebt nooit een verzadigd gevoel en je hebt de neiging de ganse dag door te snoepen (omdat je honger hebt), wat je situatie alleen maar zal verergeren. Verhoog je de portie eiwit en vet in je maaltijden dan verdwijnt het hongergevoel en drang in zoet en heb je voldoende met 3 maaltijden.

Maar nu komt het helemaal: wat we eten, beïnvloedt ook onze psyche.
Eet jij voor jouw lichaam niet de juiste combinatie aan basisvoedingsstoffen dan kan dit leiden tot bijvoorbeeld een hyperactief gedrag of gevoelens van irritatie of kwaadheid. Bij sommige mensen zal rood vlees hen kalmeren om dan bij andere net het omgekeerde effect te hebben. Fruit maakt sommige mensen hyperactief terwijl anderen er moe en lethargisch van worden.

Bij elk orgaan hoort een emotie. Is een bepaald orgaan uit evenwicht dan kunnen er ook bepaalde gevoelens meer hun kop opsteken: zwakke nieren uit zich meer in angst, een overbelaste lever kan agressief gedrag uitlokken, een zwakke spijsvertering kan leiden tot zelfbeklag, depressieve gevoelens hangen samen met zwakke longen, 'niet kunnen loslaten' met zwakke darmen. Zorg je ervoor dat het desbetreffende orgaan de juiste voeding krijgt dan komen de desbetreffende emotie meer in evenwicht.

Je voeding volledig afstemmen op jouw genetische code en daarbij zorgen dat je voedsel op een goede manier klaar gemaakt wordt, zorgt er in de eerste plaats voor dat je lichaam optimaal functioneert. maar het zal tevens meer evenwicht brengen in je gevoelens en je zal je emoties meer in de hand hebben.

De juiste voeding voor jouw lichaam eten, brengt de meest evenwichtige en stabiele INNERLIJKE RUST.

Misschien is het moment aangebroken om eens stil te staan bij wat je dagelijks eet?
Maak je wel goede keuzes?
Eet je niet te veel bewerkt voedsel, wat meestal 'lege' voeding is?
Kook je nog zelf want dit stimuleert je spijsvertering en zo weet je wat er in je maaltijd zit?
Drink je niet te veel 'suiker'? Alle frisdranken zijn vloeibare suiker, de grootste boosdoener van onze tijd.

Omdat het zo belangrijk is dat je voor jouw lichaam de juiste voeding eet, is dit steeds het eerste wat ik doe als je bij mij in begeleiding komt.
Hierdoor komen er tal van lichaamsprocessen spontaan terug in evenwicht, ervaar je meer energie en verdwijnen tal van fysieke klachten zomaar.

Wees meer bewust van wat je eet, welke keuzes je maakt zonder hierbij obsessief te zijn.
We doen allemaal wel eens een uitspating. En dat is geen probleem zolang je doorsnee voeding/maaltijden afgestemd zijn op jouw stofwisseling.