Detoxen

21/03/2018 - 16:59

Tegenwoordig lees je er heel veel over, iedereen gaat aan de 'detox', we willen allemaal ons lichaam reinigen. Maar detoxen kan even schadelijk zijn als dat het goed is. Zeker als je er zomaar aan begint, zonder begeleiding, zonder voorbereiding, zonder goed te weten wat je doet.

We kunnen er niet onderuit: dagelijks worden we geconfronteerd met talrijke gifstoffen.Sommige van deze gifstoffen komen van buitenaf, vanuit de omgeving (uitlaatgassen, straling, ...). Deze noemen we de exo-toxinen.

Andere gifstoffen maken we zelf aan. Ze zijn het resultaat van de talrijke stofwisselings-processen die dagelijks in ons lichaam plaats vinden. Deze noemen we endotoxinen - ze komen van binnenuit.

Normaal gezien is ons lichaam sterk genoeg om deze toxinen te verwijderen.
Ons lichaam beschikt namelijk over verschillende ontgiftingsorganen.
Onze lever is ons belangrijkste ontgiftingsorgaan. Dan volgen de darmen, de nieren, de longen, het lymfesysteem en de huid. De menstruatie en de zaadlozing zijn ook nog 2 kanalen.
Al deze organen zijn nauw op elkaar afgestemd. Als een van deze organen z’n ontgiftende taken niet meer ten volle kan uitvoeren dan proberen de andere dit op te vangen. Als alle organen overbelast raken, heeft het lichaam nog een aantal noodkanalen: vaginale afscheiding, niezen, slijm, ontstekingen, diarree, ....

Het is dus heel belangrijk voor het lichaam om zich te ontdoen van afvalstoffen, stoffen die niet thuis horen in het lichaam. Is het lichaam niet meer in staat om zijn afvalstoffen af te voeren dan worden deze opgeslagen in onderhuids bindweefsel of vetweefsel. Dit noemen we ‘slakken’.

HOE WERKT DE LEVER
Zoals we allemaal weten is de lever ons belangrijkste ontgiftingsorgaan.
De ontgifting van de lever gebeurt in 2 fasen.

Tijdens deze beide fasen worden schadelijk, in vet oplosbare, gifstoffen omgezet in water oplosbare stoffen. Deze stoffen worden dan uiteindelijk ofwel via de stoelgang ofwel via de urine uit het lichaam verwijderd.

De beide fasen van de lever moeten heel goed op elkaar afgestemd zijn, willen we dat de lever zijn werking optimaal kan verrichten. Verloopt de eerste fase sneller dan de tweede dan ontstaan er heel vrije radicalen. Dan kunnen er klachten ontstaan zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, oedeem, buikklachten, constipatie, misselijkheid, huidklachten, duizeligheid, jeuk én een ander eetgedrag.

Via onze voeding kunnen we de lever extra helpen in zijn taak.
Alle kruisbloemigen, alle groene groenten, omega 3 en 6 vetzuren, hoogwaardige eiwitten, avocado, ...ondersteunen allemaal de lever-ontgifting. Maar ook mariadistel ondersteunt zowel fase I als fase II van de lever.
Alle geraffineerde voeding, slechte vetten, gebakken meelproducten zijn niet echt aan te raden.

KAN JE ZOMAAR AAN EEN DETOX KUUR BEGINNEN
Voordat je start met een detoxkuur moet je er zeker van zijn dat je lichaam dit aan kan.
Met andere woorden: alle eliminatie-organen moeten optimaal werken.

- Veel mensen hebben last van een gestagneerde lever.
Symptomen van een gestagneerde lever zijn: afwisselend diarree- constipatie / zeer gevoelig zijn voor weersveraderingen / PMS / gevoel van een brok in je keel hebben / tandknarsen / ...
Los eerst de leverstagnatie op en start dan pas met een detoxkuur. Als je lever gestagneerd is, kan deze zijn 'reinigingsfuncties' niet uitvoeren.

- zijn je nieren/bijnieren uitgeput, dan put je ze met een detoxkuur nog meer uit.

- de maag en de milt zijn 2 organen die 'eten' nodig hebben om goed te functioneren.
Niet eten of zeer éénzijdig eten (wat detoxen toch wel is) put de maag en de milt enorm uit waardoor je stofwisseling vertraagt en/of stil valt. Met als gevolg 'jo-jo effect'.
Ons lichaam heeft nu eenmaal 'eten' nodig om onze basisfuncties te laten doorgaan.
Constant aan de detox gaan, put alle organen in je lichaam heel sterk uit. Onze maatschappij alleen is al zwaar om in te leven, vraagt al heel veel van ons lichaam. Je lichaam dan nog ontzien van voedsel (lees energie) is een ware aanslag op je lichaam.

- bij constipatie dien je dit eerst op te lossen anders blijven de afvalstoffen in je systeem circuleren.
Klachten zoals misselijkheid, abnormaal sterk zweten, slechte adem, en stille ontstekingen, ...zijn daar een gevolg van.

- doe nooit een detoxkuur in de winter en de zomer.
Iedereen gaat massaal detoxen na de feestdagen. Dat is een zeer slechte periode want ons lichaam heeft juist voldoende voeding nodig om de koude wintertemperaturen te kunnen trotseren. Dat is pas dweilen met de deuren open. Je lichaam zal er sowieso gevolgen van ondervinden.
De zomer is een periode van 'naar buiten' komen, terrasjes doen, op reis gaan, socialiseren.
Niet een periode van 'naar binnen' keren, sober leven, .... Bovendien eten we in de zomer sowieso al lichtere voeding.

PAS JE KUUR AAN JE STOFWISSELINGSTYPE AAN
- er bestaan verschillende stofwisselingstypes. Deze hebben allemaal een iets 'andere' voeding nodig.
Een detoxprogramma moet afgestemd zijn op het stofwisselingstype.
--> Een snelle verbrander op een sappenkuur zetten, is zeer schadelijk voor zijn systeem: ze kunnen al niet goed overweg met koolhydraten/suikers en dan eten/drinken ze pure suikers. Hierdoor wordt hun systeem enorm opgehitst en komen ze gegarandeerd in een crisis terecht.
--> Een parasympatisch dominante persoon heeft bij elke maaltijd veel eiwitten en vetten nodig, 2 voedingsgroepen die bij een detox minimaal aanwezig zijn. Parasympatisch dominante personen worden echt kribbig, zelfs agressief van een dergelijke detox. Bovendien verliezen ze hierdoor heel veel spiermassa en moet hun lichaam achteraf dubbel zo hard werken om dit terug op te bouwen.
--> een orthosympatisch dominante persoon is iemand met en kleine eetlust, detoxen is voor hen geen probleem want ze hebben al niet veel voedsel nodig. Bovendien hebben ze - van nature - al niet veel eiwitten en vetten nodig.
--> trage verbranders kunnen goed overweg met koolhydraten/suikers. Voor hen kan een sappenkuur wel maar enkel en alleen als alle organen goed functioneren.

Weet je, ons lichaam streeft eigenlijk maar 1 ding na: evenwicht, gezondheid.
Alle organen in ons lichaam hebben een bepaalde functie en willen vooral deze functie naar behoren uitvoeren. Als we het ganse jaar door kiezen voor 'gezonde' voeding afgestemd op ons stofwisselingstype dan denk ik dat het niet nodig is om extreme reinigingskuren te doen.
Ik ben ervan overtuigd dat de 80% - 20% regel toepassen veel gezonder is dan het ganse jaar door absoluut niet bezig te zijn met je voeding om dan strenge reinigingskuren te gaan doen.

In sommige gevallen kan een milde detoxkuur gunstig zijn. Maar dan wel één die afgestemd is op jouw stofwisselingstype.

Wil je meer te weten komen over detoxen, hoe te doen, welke kuur goed is voor jouw stofwisseling, dan is de workshops : DETOXEN op vrijdag 20 april super en een ware eye-opener.
Deze workshop gaat door bij Vormingplus Brugge.
Meer info hierover: https://www.sabinemartens.be/nl/detoxen.

OF

Wil je meer weten over de werking en de andere taken van de lever, kom dan naar de workshop: De lever en zijn taken.
Een boeiende dag helemaal gewijd aan de lever: zijn taken gezien vanuit de Westerse geneeskunde en vanuit de Oosterse geneeskunde, de belangrijkste aandoeningen van de lever, de voeding voor de lever en nog tal van nuttige tips.
Deze workshop gaat door in het Holistisch Instituut te Brugge op zaterdag 28 april.
Meer info hierover: https://www.sabinemartens.be/nl/de-lever-en-zijn-taken.