Het coronavirus: versterk je longen

17/03/2020 - 18:52

Ondertussen weten we het allemaal: het coronavirus gaat het liefst op hotel in onze longen en kan daar heel veel schade aanrichten.
Naast de maatregelen volgen en eventueel vit C, Vit D en zink bijnemen, kunnen we ook nog wat extra aandacht besteden aan onze basis: onze dagelijkse voeding.

WILLEN WE STERKE LONGEN DAN HEBBEN WE EVENEENS EEN STERKE SPIJSVERTERING NODIG
Willen we sterke longen hebben dan moeten we eerst en vooral zorgen dat onze spijsvertering sterk is/blijft.
Onze maag en milt – de belangrijkste spijsverteringsorganen – voeden namelijk onze longen.

Twee belangrijke tips voor een sterke spijsvertering zijn:
– eet vooral bereide maaltijden of eet bij elke maaltijd zeker altijd iets warms.
We zijn tegenwoordig allemaal grote fan van rauwkost en gestoomde groenten, wat op zich zeker gezond is. Maar enkel rauwe en gestoomde groenten eten is niet voldoende om een sterke spijsvertering te bekomen.
Zowel de milt als de longen houden van groenten die iets langer op het vuur gestaan hebben. Alle groenten die lang op het vuur staan worden lekker zacht en zoet. En dat is wat onze milt nodig heeft.
Bovendien brengt een dergelijke bereiding veel warmte in ons lichaam wat nu zeker positief is want het coronavirus houdt niet zo van warmte.

– sla geen maaltijden over en al zeker het ontbijt niet. Niet ontbijten put je spijsvertering enorm uit waardoor op den duur ook je longen verzwakken.

WAT KUNNEN WE NOG MEER DOEN VOOR ONZE LONGEN?
– eet bij elke maaltijd voldoende eiwitten zoals vlees, vis, eieren, peulvruchten (witte linzen, kleinere witte bonen), tempeh, lupeh, hempfu, speltseitan, gefermenteerde tofu. Indien je plantaardige burgers eet, kijk dan na of ze effectief eiwitten bevatten.
Eiwitten zijn nodig voor een goed functioneren van je immuunsysteem en ook voor het creëren van sterke darmen, het koppelorgaan van de longen (koppelorganen werken samen: is er één van deze organen verzwakt dan heeft dit gevolgen voor het koppelorgaan).

– omdat zuivel (en alles op basis van zuivel) makkelijk leidt tot slijmvorming is het nu beter om er zeer zuinig mee om te springen. Wens je toch wat zuivel te eten, combineer het dan steeds met een beetje bittere sla zoals rucola of radicchio en wat daikon- of radijsplakjes. Radijs en daikon zorgen ervoor dat de zuivel zich niet omvormt tot slijmen.

Ik zou je aanraden om nu geen ‘zuivelmaaltijden’ te eten zoals yoghurt met fruit en muesli maar eerder de dag te starten met een warm ontbijt. Ik denk dan aan een omelet met veel groenten, een warme kom soep met balletjes, een groentepannenkoek met humus. Zelfs een restje van de vorige dag is lekker om de dag mee te beginnen.
Wat je zeker eens kan proberen: een kom misosoep en daarin een ei los kloppen. Verrassend lekker, zeer voedend en toch licht verteerbaar.

– zoals ik al eerder vermeldde zijn alle witte groenten zoals daikon, bloemkool, venkel, knolselder, pastinaak, wortelpeterselie, koolrabi, … zeer goed voor de longen.
Alle wortelgroenten zoals wortel, schorseneer, daikon, rammenas, pastinaak, kliswortel, …) en de kleinere groene groenten zoals tuinkers, waterkers, veldsla, postelein, mizuna, rucola, … voeden meer de darmen.
Zoals ik hierboven al vermeldde houden de longen van groenten die voldoende lang vuur gezien hebben: een stoofpotje van groenten, een ovenbereiding van groenten, een stoofpotje van groenten met eiwitten zijn allemaal zeer versterkend.

gepekelde groenten zijn echte ‘darmflora-boosters’. Vergeet ze niet te eten. Zuurkool is hier een ideaal voorbeeld van of zelf gemaakte gepekelde groenten.

volkoren rijst of zilvervliesrijst is het graan bij uitstek voor de longen. Rijst kan op allerlei manieren verwerkt worden: rijst samen koken met peulvruchten, rijst verwerken tot een sushi, rijst gebruiken als basis voor een groentetaart, rijst opbakken in de wok met veel groenten, rijst verwerken in soep. Wees vooral creatief -)-).
Een super lekker ontbijt is rijstcongee. Congee is een soort waterige rijstsoep. Klinkt misschien niet aantrekkelijk maar dat is het wel.

Naast rijst is ook gierst een zeer versterkend graan en als het eens wat sneller moet gaan, kan je quinoa of sorghum klaar maken. Al deze granen zijn bovendien glutenvrij.

- gebruik dagelijks kruiden in je maaltijden.
Zowel verse als gedroogde kruiden zijn goed. Ze geven een extra toets aan je maaltijden.

- de scherpe smaak ondersteunt je longen. Denk hierbij aan mosterd, gember, peper, pijpajuin, prei, radijs, daikon, tuinkers, waterkers, … .
De scherpe smaak brengt beweging in je maaltijden en ondersteunt zo je spijsvertering.

zeewieren zijn in deze tijd super versterkend en echte mineralenbommetjes.
Ben je nog niet gewoon om met zeewieren te koken, koop dan een pakje kombu en voeg – telkens je soep of peulvruchten kookt – een klein stukje erbij. Kombu bevat alginezuur wat de eigenschap heeft zich aan toxinen te binden en ze zo uit je lichaam te verwijderen. Er bestaat ook ‘salade du pêcheur’, een strooibus met 4 zeewieren. Deze kan je gewoon over soep of over je maaltijd strooien.
Voor zeewieren geldt wel de regel: ‘less is more’: eet ze altijd als een bijgerechtje.
Heb je last van een te snel werkende schildklier dan zijn zeewieren voor jou niet goed.

peer bevochtigt de longen waardoor het heilzaam is bij droge hoest.

INTERESSANT RECEPT
RIJSTCONGEE

Kook 1 kop volle rijst in 6 à 7 koppen water. Voeg het laatste half uur groenten (bv ajuin, pompoen, broccoliroosjes, prei, ...), eiwitten (stukjes kip, stukjes witte vis, linzen, stukje in tamari gemarineerde tempeh) en een snuifje zeezout toe en laat verder sudderen. Je bekomt nu een dikke rijstsoep. Werk de congee af met rijstmiso of tamari of verse kruiden en een beetje gembersap. Dien een kommetje rijstcongee op versierd met een scheutje truffelolie.

Ik hoop dat ik je wat meer tips heb kunnen meegeven.
Ik wens je alvast heel veel zelfzorg.