Het hangt al in de lucht, de vogels kondigen het al aan, je voelt het in de toppen van je vingers: de lente is op komst ….

13/03/2021 - 15:37

De periode bij uitstek om je lever een extra duwtje in de rug te geven.

DE VELE TAKEN VAN JE LEVER
* Fysiek

Je lever, je belangrijkste ‘biotransformatie’ orgaan: de ganse dag door biotransformeert hij schadelijke stoffen naar wateroplosbare onschadelijke om ze daarna via je stoelgang te verwijderen.

Daarnaast is hij een super biochemicus: hij creëert galzuren, die vetten emulgeren en verteren, hij produceert tal van levensondersteunende bloedbestanddelen, hij maakt ongeveer duizenden enzymen die helpen bij de vertering van je voedsel en de opname van voedingsstoffen in je bloed en cellen.
Hij maakt bepaalde hormonen aan en blokkeert de heropname van bestaande hormonen, zo houdt hij je hormonen in balans.
Hij komt tussen bij alle vrouwenkwaaltjes.
Hij dient als een reservoir voor glycogeen, je reserve-brandstof. Hij reguleert je lichaamswarmte, breekt eiwitten af in aminozuren en assembleert ze weer tot eiwitten die uniek zijn voor jouw lichaam.

Je lever, het sterkste orgaan van je lichaam, kan tot driekwart van zijn functies verliezen om, in de juiste omstandigheden, zichzelf helemaal te regenereren. Maar het is niet omdat hij zo sterk is dat we hem moeten misbruiken. Hoe beter je je lever verzorgt, hoe evenwichtiger je hormonale balans en hoe contenter je lichaam.

De lever houdt ervan flexibel te zijn en zich open te stellen, zodat het bloed vrijelijk door allerlei kanalen kan stromen.
Als de kanalen open zijn, is je lever in staat een overvloedige stroom levenskracht door het hele lichaam te verspreiden, vooral naar je ogen, gewrichten, pezen en ligamenten. Een gezonde lever voorziet je van een diepe en rustgevende slaap.

Je lever komt dus tussen in heel veel, om niet te zeggen, alle lichamelijke processen. Wil je evenwicht in jezelf, je lichaam en je hormonen dan is een gezonde lever van levensbelang.

* Emotioneel
Je lever veroorzaakt bij verstoring prikkelbaarheid, frustratie en kwaadheid. Een gezonde lever maakt je flexibel, creatief en enthousiast.
Hij laat je meestromen met de flow van het leven en zorgt ervoor dat je je in elke situatie soepel kan aanpassen.
Hoofdpijn, schouderpijn, bovenrugpijn, obstipatie, zwarte vlekjes voor je ogen en slecht zien zijn klachten die zich kunnen voordoen als je lever zijn evenwicht verloren heeft.. Je zelfexpressie en de ervaring van je persoonlijke kracht worden mogelijk gemaakt door je lever: een gezonde lever helpt je om je uit te drukken en om zo je behoeften, verlangens en ambities te vervullen. Een zwakke of gebrekkige lever veroorzaakt verlegenheid.

Je lever houdt niet van gesloten ruimtes, dan verliest hij zijn flexibiliteit. Ventileer je huis elke dag en ga regelmatig wandelen in een groene omgeving.
En beweeg elke dag: wandelen, yoga, stretchen, ... zijn goed voor je lever energie.

LEVER HELENDE VOEDING
Blijf allereerst de juiste verhoudingen aanhouden voor jouw stofwisselingstype.

Daarnaast kan je iets meer gebruik maken van:

GRANEN: gerst en hato mugi.
Hato mugi, ook wel Japanse parelgerst genoemd, zijn zaden van een wild gras. Het wordt vaak samen met rijst of ander graan gekookt. Het is een helende graantje voor zowel je lever als je huid. Ook gerst is lekker als je het samen met rijst klaar maakt.

Pasta ontspant je lever. Een lichte snel klare maaltijd is pasta in bouillon..
Je lever kan niet zo goed tegen gebakken granen van brood, crackers, ... en ook niet tegen graanwafels zoals rijstwafels.
Vroeger was tarwe een goed graan voor je lever maar door de vele kruisingen die het onderging bevat het tegenwoordig super gluten. Vooral de eiwittypes verteren tarwe niet en vermijden het beter helemaal.

EIWITTEN
Eet de eiwitten die goed zijn voor jouw type maar maak ze op een lichte manier klaar: marineren en daarna in de marinade zachtjes laten sudderen.
De marinade moet steeds een zure smaak bevatten, dit helpt de vertering van de eiwitten. Cittroen- of limoensap, azijn, rode wijn of tomaat.

VETTEN
J
e lever houdt niet van gebakken vetten. Sprenkel olie of laat een klontje ghee smelten over je, uitgeschepte, maaltijd.

GROENTEN
– alle groene bladgroenten zijn genezend voor je lever: broccoli, boerenkool, Chinese kool, spitskool, spruitjes, paardebloem, prei reinigen de lever en bevorderen zijn zelf genezend vermogen
– witte groenten breken vetophopingen af en helpen gifstoffen te verwijderen.
– shitake zorgt dat je lever zijn flexibiliteit kan behouden.
Shitakethee helpt om je lever te ontspannen: kook 2 shitake in 1 kop water gedurende 10 minuten. Zeef, breng eventueel op smaak met enkele druppels tamari en drink op.
- alle wilde tuinkruiden zoals paardebloem, brandnetel, muur, ...
- gekiemde groenten zoals alfalfa, preikiemen, radijskiemen, ...

Lichte bereidingen zoals blancheren, stomen, een toefje rauwkost bij een warme maaltijd, wat geperste groente, kort opstoven op hoog vuur, ...
Laat de oven nu even voor wat hij is.

FRUIT
Alle zuur fruit zoals rode besjes, een zure appel, granaatappel, lyche ontspannen je lever.

Tijdens de themadag: 'Je lever, je centrale orgaan in je hormonenhuishouding' op dinsdag 25 mei kom je alles te weten over je lever.
Laat ons hopen dat de maatregelen tegen dan versoepeld zijn.