De herfst is in het land

12/09/2017 - 16:58

Astronomisch gezien start de herfst op 21 september: als dag en nacht even lang zijn.

De dagen worden korter, de nachten langer. Het weer is heel wisselvallig wat typisch is voor deze tijd van het jaar.
Bij het opstaan hangt de ochtendnevel over de velden. Toch hebben we ook nog zonnige momenten overdag die zich dan afwisselen met hevige regenbuien en felle windstoten.

We moeten voorzichtig zijn om niet weg te glijden op het gladde bladerentapijt van de vallende bladeren. In de natuur ontstaat een kleurenpalet van verschillende tinten bruin. Het ochtendconcert van de vogels is niet meer te horen, ze zijn zich aan het voorbereiden voor hun lange trektocht naar warmere oorden.

Ook wij - de mens - bereiden ons stilletjes aan voor op de komende koude winterperiode.
We hebben meer behoefte om binnen te blijven, iets langer in bed te blijven liggen 's morgens, lekker te coccoonen ipv op een terrasje te socialiseren met vrienden. De killege avonden zorgen ervoor dat we lekker in onze zetel kruipen verborgen onder een warm dekentje.

De herfst is de periode van 'oogsten' aan de ene kant maar ook van 'loslaten' aan de andere kant.
Overal zien we dat de boeren hun velden leeg maken en de graanschuren vol geraken.
In het verloop van een mensenleven zou de herfstperiode de periode zijn waarin we eindelijk de vruchten kunnen plukken van al wat we ondernomen hebben.

Het 'loslaten' is afscheid nemen van alles wat we niet meer nodig hebben/kunnen gebruiken.
Het is opruimen in je huis én in je hoofd. Hoeveel mensen hebben nu niet de behoefte om eindelijk eens de kelder leeg te maken. Opruimen geeft RUIMTE - niet enkel letterlijk door dingen weg te doen maar ook in jezelf. Door dingen fysisch weg te doen, op te ruimen ontstaat er ook ruimte in jezelf.

Volgens de vijf elemententheorie, een zienswijze die afkomstig is uit het Oosten, zegt men dat de longen en de dikke darm horen bij het element METAAL. Bovendien is de herfst de periode van het element metaal.
Dit wil eigenlijk zeggen dat de longen en de dikke darm in de herfst OFWEL het sterkst zijn OFWEL het gevoeligst zijn. Is het niet verwonderlijk dat velen die gevoelig zijn aan hun luchtwegen er in de herfst meer last van hebben?

Om te voorkomen dat we inderdaad een verkoudheid zouden krijgen, is het belangrijk dat we de rauwkostschotels en de lekkere maar afkoelende ijscrèmes vervangen door warme bereide maaltijden.
Een ovenschotel van verschillende groenten met een stukje gestoomde vis zal ons innerlijk meer verwarmen en een bevredigender gevoel geven dan een rauwkostslaatje met wat feta.
Een kop dampende soep met balletjes brengt ons innerlijk tot rust.
Start je dag met een warm havervlokkenpapje ipv wat yoghurt met fruit en muesli.

Als we terug kijken in de tijd leefden alle natuurvolkeren helemaal mee met het ritme van de natuur. Wij zijn jammer genoeg deze wijze kennis helemaal verloren. Meestromen met de seizoenen maakt ons bestand tegen de invloeden van de seizoenen.

Volgende blogartikel: alles over voeding voor de herfstperiode.