DE VIJF ELEMENTENREEKS

Een eeuwenoud systeem afkomstig uit de Oosterse Geneeskunde. De vijf elementenleer zegt dat alles in het universum, de natuur, het leven, ons leven bestaat uit een overgang van vijf transformaties/elementen in elkaar: water - hout - vuur - aarde - metaal.

DE VIJF ELEMENTENREEKS

Kennis over de vijf elementen geeft je meer inzicht in je emoties, je denken, je handelen, je manier van reageren, de keuzes die je maakt in je leven.

Ook voeding kan ingedeeld worden volgens de vijf elementen. Door te koken rekening houdend met de vijf elementen creëer je evenwichtige maaltijden die heel smaakvol en heel bevredigend zijn.

Sabine is voedingstherapeute.
Mijn passie voor voeding, mijn wetenschappelijke achtergrond, talrijke opleidingen in binnen- en buitenland en mijn eigen ervaringen gaven mij het inzicht dat elke persoon anders is en dus een heel eigen voedingsaanpak nodig heeft.
We zijn niet wat we eten, we zijn wat we verteren.
Enkel als je voor jouw lichaam de juiste combinatie aan basisvoedingsstoffen eet, geniet je van een constante en evenwichtige levensstroom.

Dit combineer ik met de Chinese voedingsprincipes. In het oude China was voedingstherapie het meest belangrijke onderdeel van hun geneeskunde. Bij klachten moesten mensen eerst hun voedingspatroon aanpassen. Pas daarna werden geneesmiddelen, acupunctuur of massage toegepast. De voordelen zijn talloos: je kunt je gezondheid in eigen handen nemen en het kost niets extra, want eten moet je toch. Daarnaast is het veilig, eeuwenoud en beproefd. Gegarandeerd voel je je beter en het is super lekker!

Naast persoonlijke voedingsadviezen geeft Sabine lezingen, workshops, kooklessen, opleidingen.

Alline is yogadocente.
Haar motto is "Love Yourself in and out". Dat geeft ze dan ook door in haar vinyasa en yin yoga lessen waarin ze adem, focus en houdingen samenbrengt tot een helende flow.

Vanuit een geloof in én een ervaren van de helende kracht van voeding en yoga, besloten we een reeks uit te werken, waarin we, vanuit de vijf (Chinese) elementen yin yoga en voeding op elkaar willen afstemmen.

Benieuwd naar hoe yoga en voeding hand in hand kunnen gaan en elkaar kunnen versterken in hun uitwerking? Dan is dit iets voor jou…

Elke zondag werken we rond 1 element.
We starten de dag met een sessie yin yoga op de meridianen (organen) die verbonden zijn met het element,
Daarna legt Sabine het volledige element uit en koken we een maaltijd volledig afgestemd op het desbetreffende element.

Zondag 1 oktober: Aarde - maag/milt/pancreas
Van onrust en bezorgdheid naar rust en sensualiteit.
Wanneer de maag- en miltenergie niet in balans is, dan uit zich dat in piekeren, overbezorgd zijn, onrust, een gevoel van niet gecenterd zijn, spijsverteringsproblemen en suikerproblemen.
Als de energie in balans is, dan is er een diep gevoel van rust, tevredenheid, geaardheid en sensualiteit.

Zondag 12 november: Metaal – longen en dikke darm
Van verdriet naar moed.
Disharmonie in de longenergie uit zich vaak in(onverwerkt)verdriet of het niet kunnen uiten ervan. In heling kunnen we komen tot moed, vanuit het toelaten van verdriet.
Het metaalelement verwijst ook naar alles wat te maken heeft met de darmen en ademhaling.
Als het metaalelement in evenwicht is, dan ben je in staat oude zaken gemakkelijk los te laten om zo ruimte te creëeren voor het 'nieuwe'.

Zondag 21 januari: Water – nieren en blaas
Van angst naar wijsheid
De nieren vormen de bron van onze levensenergie. Het functioneren van alle andere organen hangt af van de nieren. Wanneer nier- en blaasenergie uit balans zijn, dan voelen we ons vaak angstig en hebben weinig vertrouwen in onszelf en anderen. Ook oververmoeidheid is een duidelijk symptoom van uitgeputte nieren. Door de nieren te voeden, kunnen we weer vertrouwen en rust vinden en krijgt wijsheid ruimte.
Het waterelement verwijst naar alles wat te maken heeft met de bloeddruk, de mineralenhuishouding en de waterhuishouding.

Zondag 18 maart: Hout – lever en galblaas
Van kwaadheid naar mededogen
De lever en nieren vormen de belangrijkste detox organen.
Leverdisfunctie leidt tot kwaadheid, irritatie. Ook een gevoel van onmacht in situaties en onbeslistheid kunnen wijzen op een lever in onbalans. Als onze lever in balans is, voelen we mededogen en kunnen we gemakkelijk om met wisselende situaties en uitdagingen.

Zondag 21 juni: Vuur – hart en dunne darm
Van haat en gekwetstheid naar liefde en openheid.
Als ons hart in onbalans is, gaan we steeds weer op zoek naar voorwaardelijke liefde, afhankelijk van de andere, materiële zaken, enz. Vaak zie je dit in relaties waar veel ‘duwen en trekken’ is, weinig vrijheid en vertrouwen. In balans kunnen we komen tot onvoorwaardelijke liefde en verbondenheid, ten aanzien van onszelf en anderen.

WANNEER = AARDE 1/102017 - METAAL 12/11:2017- WATER 21/01/2018 - HOUT 18/03/2018 en VUUR 24/06/2018. Telkens van 10u tot 14.30u.

LOCATIE = Boventoon, Landstraat 11, 8820 Torhout.

PRIJS = 59€/zondag of 270€ voor de volledige reeks van 5 zondagen.

Interesse in dit evenement?

Schrijf nu in