De Vijf Elementenvoedingsleer

De Vijf Elemententheorie is een eeuwen oud Oosters systeem dat zegt dat alles in het universum, het leven, de natuur, je eigen leven, ... bestaat uit een continue overgang van 5 energieën in elkaar.
Deze vijf energieën worden water, hout, vuur, aarde en metaal genoemd.
Deze vijf energieën zijn van elkaar afhankelijk, voeden elkaar en houden elkaar in evenwicht.

Alles, maar dan ook alles, kan je plaatsen bij een van deze vijf energieën.

Nemen we HOUTfase als voorbeeld:
- periode in het leven = geboorte - kindertijd. Van 0 tot 15 jaar.
- energie = opgaande energie van groeien en ontdekken.
- windrichting = oosten.
- klimaat = wind.
- seizoen = lente.
- periode van de dag = ochtend.
- zintuig = ogen en het zicht.
- organen = lever en de galblaas.
- lichaamsdelen = pezen en de nagels.
- kleur = groen.
- geur =
- smaak = zuur.
- groenten = alle groene groenten die recht naar boven groeien, alle wilde lentekruiden.
- eiwitten = gevogelte, witte vissen, groene linzen, tempeh, natto.
- granen = gerst, spelt, rogge, kamut.
- zeewier = wakame.
- emotie = spontaniteit, creativiteit, flexibiliteit.
- negatieve emotie = kwaadheid, ongeduld, frustratie.
- fysieke klachten = nachtblindheid, onregelmatige menstruatie, bloedarmoede, hormonale problemen, ...

En zo kan je dit voor elk element.

Je ziet ook voeding past in het kader van de vijf elementen.
De vijf elementen voedingsleer bekijkt de voeding op zijn energetische waarde en op het effect dat de voeding heeft op de mens. .

Met behulp van de vijf elementen
- krijg je meer inzicht in de samenhang tussen je emoties en je fysieke klachten,
- krijg in inzicht bij welk orgaan je klacht hoort,
- krijg je inzicht in de voeding die ondersteunend kan werken en voeding dat je beter niet eet,
- krijg je inzicht in de bijhorende bereidingswijzen die ondersteunend werke,
- ....

Een krachtig systeem die je meer inzicht geeft in je eigen gezondheid.