AGE's of ADVANCED GLYCATION END PRODUCTS

09/04/2018 - 13:44

AGE's of ADVANCED GLYCATION END PRODUCTS

Misschien hebben jullie nog nooit gehoord over AGE's, toch ik het heel belangrijke informatie die ik graag met jullie wil delen.
Onze dagelijkse 'gezonde' voeding is tegenwoordig misschien wel niet meer 'zo gezond'.

Er heersen tegenwoordig verschillende epidemieën en ernstige ziekten waarvan sommige misschien te maken kunnen hebben met onze dagelijkse voeding. Het lijkt wel alsof er iets in ons eten zit waar we de vinger maar niet kunnen opleggen.

En dat is inderdaad zo: onze dagelijkse voeding zit vol met AGE's of voortgeschreden versuikerings-eindproducten of advanced glycation end products.

AGE's zijn complexe chemische verbindingen van suikers met eiwitten of van suikers met vetten. Ze komen in geringe hoeveelheden in elk van ons voor omdat we ze constant zelf maken als bijproducten van onze stofwisseling.
Het proces in ons lichaam begint als een suikermolecule zich bindt aan bepaalde aminozuren. Afhankelijk van de locale omstandigheden - zoals bloedsuikerspiegel en de aanwezigheid van bepaalde typen aminozuren of vetten - zal deze verbinding zich ontwikkelen tot een AGE's.

De zo gevormde AGE's komen langzaam tot stand en worden meestal in dergelijke kleine hoeveelheden gevormd zodat het lichaam ze zelf kan verwijderen. Het zijn sterke oxidanten die normaal gezien door, in het lichaam gevormde, anti-oxidanten verwijderd worden.
Komen ze echter in te grote hoeveelheden voor dan kunnen ze op verschillende manieren eiwitten, vetten en een reeks lichaamsstructuren beschadigen.

Het probleem echter is dat de voedingsmiddelenindustrie tegenwoordig AGE's toevoegt aan voeding als stoffen die de smaak, geur en kleur van de voeding verbeteren. Vele chemische smaakstoffen zijn kunstmatige AGE's. Eten wij deze producten, rijk aan toegevoegde AGE's, dan worden er enorm veel vrije radicalen gevormd zodat het lichaam niet meer in staat is om voldoende anti-oxidanten te vormen om al de vrije radicalen te elimineren.

Bovendien werken bepaalde bereidingstechnieken het vormen van AGE's in de hand.
En dat is vooral koken op een hoge temperatuur en bakken van voedsel waardoor er een bruin korstje ontstaat (roosteren van een boterham, bakken van vlees, korstje rond brood).

Bepaalde voeding is sowieso rijker aan AGE's dan andere voeding.
- Vooral vlees, en dan rood vlees op zich bevat op zich al veel AGE's.
- Vet, en dan vooral boter maar ook margarine en plantaardige oliën zijn rijk aan AGE's
- Gebakken granen zoals brood, koekjes, mueslirepen bevatten ook veel AGE's.
- Oude harde kaas, noten en zaden zijn ook rijker aan AGE's.
- Vis, schaal- en schelpdieren, eieren, melk, yoghurt, gekookte granen, groenten en fruit zijn arm aan AGE's.

WAT DOEN AGE's MET ONS?
- ze veroorzaken overeten met als gevolg obesitas: door de verbeterde smaak van het voedsel tengevolge van de toegevoegde AGEs.
- toename van chronische ‘laaggradige of stille ontstekingen’ door het vormen van vrije radicalen.
AGE's veroorzaken ontstekingen op celniveau die het immuunsysteem constant prikkelen. Met als gevolg een uitputting van onze afweer.
- meer kans op insulineresistentie met als gevolg meer kans op verhoogde bloeddruk en op hart- en nierziekten.
- meer kans op verminderen van het geheugen en concentratievermogen.
- meer kans op een blijvende hersenbeschadiging na een beroerte.
- verminderde elasticiteit van de huid met als gevolg meer rimpelvorming, afgenomen vermogen van de huid om te helen zonder littekenvorming en een snellere veroudering.
- meer kans op tumorvorming.

Zelfs bij pas geborenen worden meer AGE's in het bloed aangetroffen dan normaal zou mogen. Ze krijgen ze binnen via de voeding van de moeder. Bovendien zit commerciële babyvoeding er ook vol van.

WAT KAN MEN DOEN OM AGE's ZOVEEL MOGELIJK TE VERMIJDEN?
- Mijd, zoveel mogelijk, alle voedsel rijk aan AGE's.
- Gebruik andere kooktechnieken.
- Gebruik de juiste combinaties.
- Gebruik ingrediënten die de AGE-vorming belemmeren.

AGE's rijke voeding mijden betekent:
- Eet verse onbehandelde voeding.
- Eet verse groenten (ook diepvriesgroenten horen hierbij, geen groenten uit blik) en fruit, maak gebruik van zuivere, thuis bereide, volle granen en eet zuiver vlees, vis, eieren, peulvruchten, hempfu, tempeh en lupeh.
- Je mijdt best alle voorbereide, verpakte voeding, fast food, frisdranken.
- Vlees en vis kan je beter marineren in plaats van te bakken.
- Eet enkel geweekte rauwe noten en zaden. Of laat de zaden kiemen.
- Laat zuivel steeds een deel uitmaken van een bereide maaltijd
Harde oude kazen bevatten heel veel AGE's. Ga voor rauwe melk en rauwe kazen.
- Zorg ervoor dat oliën en vetten nooit over-verhitten.

Gebruik andere kooktechnieken.
Elke bereidingswijze bij hoge temperatuur die de buitenkant van het voedsel bruin verkleurt, zorgt voor de vorming van giftige AGE's.
Je kan beter bakken, braden, grillen, barbecue, roosteren vervangen door te koken op een lage temperatuur met vocht zoals stomen, pocheren, stoven, koken in water.
- Voor het bereiden van vlees kan je kiezen om het te marineren en daarna - met de marinade - in een kommetje doen en langzaam laten garen of in een ovenschotel laten garen op een middelmatige temperatuur.
- Vis kan je makkelijk pocheren of in papilote in de oven klaar maken.
- Eieren zachtjes koken, pocheren, spiegelei of omelet met groenten.
Combineer eiwitten altijd met groenten.
- Warm restjes op het vuur op, op een laag vuurtje van niet meer dan 75°C.
Gebruik liever geen microgolf.

Maak de juiste combinaties.
Combineer nooit twee AGE's rijke voedingsmiddelen of een voedingsmiddel rijk aan AGE's met een voedingsmiddel die de vorming van AGE's in de hand werkt.
Dit zijn geen al te beste combinaties:
- vlees + suikerrijk voedsel.
- vlees + volvette of bewerkte kazen.
- vlees + boter, bacon of worst.

Eet je een voedingsmiddel dat rijk is aan AGE's combineer het dan met andere voedingsmiddelen die arm zijn aan AGE's.
Combineer rood vlees steeds met voldoende groenten en marineer het vlees ipv het te bakken.

Gebruik ingrediënten die de AGE-vorming belemmeren.
Een zeer goed middel tegen AGE-vorming is ZUUR zoals azijn, citroen/limoensap, rode wijn, tomaten.
Zo kan je (rood) vlees marineren waardoor de vorming van AGE's sterk verminderd wordt.
Maak zelf je marinade door azijn of rode wijn of citroen- of limoensap te mengen met wat olijfolie, wat water en allerlei kruiden.
Zorg dat je vlees volledig bedekt is door de marinade en laat het vlees minstens 2 uur trekken.
Snij het vlees in kleinere stukjes zodat de marinade meer in het vlees kan dringen.
Doe daarna alles in een vuurvaste schotel en laat bakken in de oven op 180°C of doe alles in een kommetje en laat zachtjes sudderen op het vuur.
Dik de resterende marinade in met wat kuzu.
Deze bereiding heeft 2 gezondheidsvoordelen: het zuur in de marinade verteert de eiwitten als het ware al voor + de slow-cooking zorgt ervoor dat de eiwitten veel lichter verteerbaar worden.
De resterende marinade is ondertussen wat ingedikt, zoeter geworden waardoor je een super lekker sausje toekrijgt.

Het boek: Het anti-AGE dieet van Helen Vlassara vertelt alles over AGE's.

Reacties