DE KLISWORTEL: werkelijk een 'vergeten' groente.

08/01/2018 - 14:59

Ik had er zelf ook nog nooit van gehoord en kwam er voor het eerst mee in contact tijdens mijn Macrobiotische studies aan het Kushi Instituut in Amerika.

DE KLISWORTEL: werkelijk een 'vergeten' groente.

Je vindt hem niet veel en als je hem vindt zal het enkel in natuurvoedingswinkels zijn. Hij ziet eruit als de schorseneer, ze liggen vaak naast elkaar in het groenteafdeling waardoor je absoluut het verschil niet ziet.
Enkel als je de kliswortel doorsnijdt, zie het verschil met de schorseneer.

Klis of klit is een plant van de familie der samengesteldbloemigen (Asteraceae). Vaak groeit deze plant in het wild. Sommige mensen kennen hem van de zaadbollen met weerhaakjes die aan de kleren blijven kleven.
Het is een wintergroente - enkel december, januari te vinden - waarvan de wortel eetbaar is. De groente is meer gekend in de Aziatische landen.

Zijn smaak is heel apart, eigenlijk kan je hem met niets vergelijken.
Sommigen plaatsen hem in hetzelfde rijtje van de pastinaak, maar ik vind dat deze vergelijking niet op gaat.

Kliswortel was lang volksvoedsel, in de Middeleeuwen werd hij zelfs in heel Europa aangeplant. Dit is dus pas echt een ‘vergeten groente’!

Hier en daar overleeft er een traditie, zoals in het Engelse drankje 'Dandelion & Burdock', oorspronkelijk een licht gefermenteerd aftreksel van de wortels van paardenbloem en klis (burdock in het Engels), nu een commerciële softdrink zonder alcohol.

In de traditionele Europese geneeskunde werd grote klis aangewend om het bloed te zuiveren, als koortswerend middel en om het haar te versterken. De Indianen gebruikten kliswortel om te ontgiften. In de Chinese geneeskunde en de Ayurveda wordt de klis gebruikt om slijmvliesontstekingen in de keel en longen mee te behandelen. Daarnaast werd er in China en India reuma, besmettelijke huidaandoeningen en verminderde geslachtsdrift mee behandeld. Gaandeweg begon men het in Europa te gebruiken tegen huidaandoeningen en voor ontsmettende, diuretische en leverstimulerende doeleinden.

Vanuit de vijf elementenleer kan je hem bij het element 'metaal' plaatsen omwille van zijn witte kleur en ook omdat het een wortelgroente is. Omdat je de wortel de ganse winter kan bewaren, is het eveneens een bewaarwortel en alle bewaargroenten horen ook bij het 'water'element.
Met andere woorden: de kliswortel versterkt de longen en de nieren. Maar heeft ook een werking op de lever en op het hart.
Het is dus een groente met veelzijdige medicinale eigenschappen.

De wortel is vooral rijk aan kalium nl 320mg op 100g wortel. Verder bevat hij ook veel vezels en een klein beetje eiwit.

Een heel helende en versterkende bereiding voor de darmen:
- Neem evenveel wortelen als kliswortel.
- Snij beide groenten in dunne lucifers. Laat 1 dikke koffielepel kokosvet smelten in een gietijzeren kom en stoof hierin de kliswortellucifers. Stoof ze aan tot ze flexibel worden.
- Leg er dan de wortellucifers op.
- Voeg een klein beetje water toe zodat er ongeveer 1 cm vocht in de kom staat. Leg het deksel op de kom en breng aan de kook. Dit duurt niet lang want er is niet veel water in de kom.
- Bestrooi de groenten met een snuifje zeezout, zet op een klein vuurtje en laat zachtjes 30 min. sudderen.
- Werk af met wat tamari en wat gembersap.

Je kan eventueel wat sesamzaadjes lichtjes roosteren in een droge pan en deze net voor opdienen over de groenten strooien.

Reacties